sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Laminaatti kriiseilyä


Helpottuuko tämä päätösten teko ikinä? Meillä ei ainakaan ole helpottanut projektin edetessä yhtään. Täällä on lähiviikot vaikeroitu laminaatin sävyn valinnassa. Lattia on sen verran iso ala ja se vaikuttaa tilojen kokonaisilmeeseen erittäin radikaalisti. Onhan lattia sisustuksen perusta. Laminaatin valintaan on siis meillä käytetty todella paljon aikaa ja käyty hakemassa mallipaloja useamman kerran. Sitten voi taas miettiä, että miksi on niin hässäkkää koko ajan, kun laminaatin valintaan voi käyttää useita kymmeniä tunteja. Mikäli seinien sävyjen valinta on yhtä vaikeaa niin pulassa ollaan.

Ensin pitää toki valita itse lattiamateriaali. Meille valinta oli helppo. Parketti oli ehdoton nounou koiratalouteen, vinyyli tai korkkikaan ei vakuuttanut niin, että olisin valmis maksamaan niistä niin paljon enemmän ja testaamaan, kun kokemusta itsellä eikä lähipiirillä niistä ole. Laminaatti on siis ollut alusta asti itsestään selvä valinta. Meillä laminaatti on toiminut vallan loistavasti, joten miksi lähteä hyvää ja toimivaa vaihtamaan? Faktahan on myös se, että kun täytyy se yli 300 m2 lattiamateriaalia ostaa niin sillä hinnalla on melkoinen vaikutus. Melkoinen hintaero syntyy onko kyseessä neliöhinnaltaan 15 euron vai 50 euron lattiamateriaali (14,90 x 300 m2 = 4470 € vs 50 x 300 m2 =15 000 €).

Laminaateissa onkin sitten paaaaaljon valinnanvaraa. Luulisi jokaiselle löytyvän sopiva sävy. Me lähdettiin hakemaan vaaleaa tai oikeastaan hyvin vaalean harmaata , ajatonta,  1-sauvaista (sauvaisuus kertoo kuinka monesta rinnakkaisesta puupalasta lankun pintakerros on valmistettu) ja mahdollisimman leveätä mallia, mahdollisesti lankkulattiaa jäljittelevä. Me ollaan haettu mallikappaleita K-raudasta, Bauhausista sekä tilattiin Novafloorilta pari mallikappaletta. Ainakin näin Espoon myymälöissä Bauhausissa pantti laminaatin mallipalalle on viisi euroa per mallipala ja K-raudassa kymmenen euroa per mallipala kun taas Novafloor toimittaa kaksi mallipalaa ilmaiseksi. 

Me ollaan aina ensin tuijoteltu mallipaloja omassa kodissa, sen jälkeen viety tontille ja ihmetelty siellä. Muutama on näyttänyt hyvältä liikkeessä ja omassa kodissa, mutta tontille vietäessä on heti hylätty, muuttunut siellä liian kylmäksi sävyksi isojen ikkunoittemme edessä alla. Ne on ollut helppo karsia pois. Yhtään siniseen tai lilaan taittava lattia ei innosta. Sehän tässä jännittääkin, että mihin tahansa päätyy niin näyttääkö se yhtä hyvältä isommalla alalla. Onneksi voimme ostaa vaikka kymmenen neliötä alkuun ja laittaa lattiaan ja jos ei kolahda ollenkaan niin laittaa lattia vielä vaihtoon.

Tällä hetkellä "jatkossa" tontilla on seuraavat laminaatit. Sieltä on kyllä jo löytynyt oma suosikki, mutta mitään päätöstä ei ole vielä tehty. Ihmetellään nyt mallipaloja vielä parisen viikkoa tontilla ja muistetaan käydä eri valonmäärillä niitä ihmettelemässä. 




kuvat Bauhaus



kuvat Bauhaus


Cello Tammi Aspen (K-Rauta)

 kuvat K-Rauta

Manitoba Oak Tammi (K-Rauta) 


kuvat K-Rauta



kuvat K-Rauta

Parador Arctic Pine (Novafloor)

kuva erikoisparketti.fi 


kuva erikoisparketti.fi

2 kommenttia:

  1. Huh, noissa laminaateissa (kuten laatoissakin) on kyllä ihan valtava tuo vaihtoehtojen määrä, parketeissa se oli onneksi vähän rajatumpi. Ja se yksi mallipala ei kyllä tosiaan kerro koko totuutta vaan pitäisi nähdä isompi ala. Mutta eiköhän sieltä löydy vielä se yksi, joka heti herättää tunteen, että tuo se on.

    VastaaPoista
  2. Itse en suosittele novafloorin laminaattia. Ei ole tasalaatuista ja reklamaatiot on tehty hyvin vaikeaksi.

    VastaaPoista